Ο Μίλτος Γήτας συνομιλεί με την Κωνσταντίνα Σιάφη-Διαμάντη

Πριν λίγες μέρες πήρα στα χέρια μου το δεύτερο βιβλίο της Ηπειρώτισσας συγγραφέως Κωνσταντίνας Σιάφη-Διαμάντη«Όσα η καρδιά προστάζει», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ. Ως ανταποκριτής του BOOKIA στην Ήπειρο είχα τη χαρά να συνομιλήσω μαζί της για το περιεχόμενο της ιστορίας του νέου της βιβλίου, για τα μελλοντικά της σχέδια αλλά και για όσα διαδραματίζονται σήμερα με την πανδημία.

Ποια ήταν η εμπειρία σου από την έκδοση του πρώτου σου βιβλίου;

Γνώρισα αρκετούς ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο και αγκάλιασαν την προσπάθειά μου με αγάπη. Κρατάω λοιπόν μόνο τα καλά και συνεχίζω.

Ποιοι παράγοντες ή καταστάσεις συντέλεσαν ώστε να γραφτεί το νέο σου βιβλίο;

Δεν συνέβη κάτι συγκεκριμένο ώστε να πω πως μου έδωσε έμπνευση για το συγκεκριμένο βιβλίο. Η έμπνευση είναι στιγμές. Τα πάντα γύρω μας μπορούν να σου δώσουν το ερέθισμα. Η ιστορία απλά ρέει στο μυαλό μου με ταχύτητα φωτός όπου και ολοκληρώνεται. Από εκεί και πέρα μέχρι να αποτυπωθεί και στο χαρτί θέλει τον χρόνο της να ωριμάσει.

Τι θα διαβάσει κάποιος που θα επιλέξει το νέο σου βιβλίο «Όσα η καρδιά προστάζει»;

«Το αύριο τι θα φέρει κανείς δεν ξέρει, το σίγουρο είναι ότι οι πληγές γιατρεύονται και σε κάνουν πιο δυνατό και αποφασισμένο να ζήσεις ξανά… να ζήσεις όσα η καρδιά προστάζει» Νομίζω πως αυτά τα λόγια από το οπισθόφυλλο τα λένε όλα, άρα ο αναγνώστης θα διαβάσει μία δυνατή ιστορία που μιλάει για την αληθινή αγάπη.

Εσύ ακολουθείς πάντα την καρδιά σου;

Πολλές φορές την ακολούθησα και την συμβουλεύομαι. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι στιγμές που πρέπει να ακολουθήσουμε την λογική μας παραβλέποντας το συναίσθημα.

Θεωρείς πως η σημερινή κατάσταση με τον covid-19 έφερε πιο κοντά τους Έλληνες στα βιβλία;

Είναι μία ευκαιρία για περισσότερο χρόνο για διάβασμα. Ναι, πιστεύω πως είναι αρκετοί εκείνοι που άρχισαν να διαβάζουν βιβλία. Εξάλλου μας ταξιδεύουν ελεύθερα και χωρίς κόστος σε αρκετά μέρη.

Πως αντιδράς σε μια θετική και σε μια αρνητική κριτική για τα βιβλία σου;

Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που δεν χαίρεται όταν η κριτική που δέχεται είναι θετική. Όσο αφορά την αρνητική άποψη, εξαρτάται, όταν αυτή είναι τεκμηριωμένη σωστά την δέχομαι και ίσως να με βοηθήσει κάπου να βελτιωθώ. Όταν όμως γίνεται κακοπροαίρετα δεν την λαμβάνω υπόψη.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας και γιατί;

Κάθε μέρα και περισσότεροι. Ο χώρος έχει πολλούς αξιόλογους συγγραφείς που λατρεύω. Όλοι μας, ακόμη και εγώ, καταθέτουμε την ψυχή μας σε κάθε μας πνευματικό παιδί.

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που γράφει και θέλει τώρα να εκδώσει;

Να το τολμήσει εάν είναι το όνειρό του.

Οι Εκδοτικοί Οίκοι θεωρείς πως δίνουν ευκαιρίες σε νέους λογοτέχνες;

Ναι το πιστεύω, εξάλλου ανήκω στους νέους λογοτέχνες και μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία.

Ποια είναι τα άμεσα λογοτεχνικά σου σχέδια;

Προς το παρόν μόλις κυκλοφόρησε το νέο μου βιβλίο ‘Όσα η καρδιά προστάζει’ από τις Εκδόσεις ΕΞΗ και έχω επικεντρωθεί σε αυτό. Απολαμβάνω το συγκεκριμένο ταξίδι αυτή την χρονική στιγμή.

Μίλτος Γήτας

Κωνσταντίνα Σιάφη-Διαμάντη, συνομιλεί με τον Μίλτο Γήτα | Bookia

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *