“Πλούσιο από νοήματα, εικόνες και συναισθήματα” της Κυριακής Γανίτη

Η συγγραφέας Άννα Φωτίου επανέρχεται με το νέο της έργο, με τίτλο ”ΑΠΟ ΦΛΟΓΕΣ Η ΚΡΗΤΗ ΖΩΣΜΕΝΗ” (αναμένεται να κυκλοφορήσει προσεχώς απ΄τις εκδόσεις Έξη) και μας προσφέρει μία ιστορία που περιέχει τα πάντα. Από έρωτα, προδοσία, πόλεμο, βαθιές ανθρώπινες σχέσεις έως ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν τόσο την ζωή των ηρώων και των ηρωϊδων του βιβλίου,αλλά κατά κάποιον τρόπο και τις δικές μας. Μία πρώτη γνωριμία για μένα με την πένα της συγγραφέως που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Μα ας τα δούμε πιο αναλυτικά.
 
“Κρήτη, 1937. Ένας από τους μεγαλύτερους κτηματίες του Κρατερού, στην προσπάθειά του να αποτρέψει μια αιματηρή βεντέτα, αποφασίζει να παντρέψει τον γιο του Νικόλα με την κόρη του εχθρού. Μετά από μια καλά οργανωμένη πλεκτάνη, ο γάμος αποδεικνύεται ακόμα μεγαλύτερη προσβολή. Όταν όμως ο έρωτας θα πάρει τα ηνία στα χέρια του, όλα ανατρέπονται. Όμως, δυστυχώς, ο πόλεμος έχει άλλα σχέδια… Η Κρήτη φλέγεται, οι μάχες μαίνονται και ο Νικόλας θα πρωτοστατήσει για την απελευθέρωση της πατρίδας του. Μαζί με τον αδελφό του, Μίνω, θα αγωνιστούν για να προστατέψουν ό,τι αγαπούν περισσότερο. Θα παλέψουν ενάντια στον κατακτητή, θα αντισταθούν και θα αγκαλιάσουν τον έρωτα για να μείνουν ζωντανοί. Οι ήρωες θα δοκιμαστούν μέσα στις φλόγες του έρωτα και του πολέμου. Η Κρήτη θα δώσει τη δική της μάχη ενάντια στον εχθρό και εκείνοι θα κρατηθούν από την αγάπη τους για να μην ξεχάσουν και να μην ξεχαστούν, αδιαφορώντας για το τίμημα που θα πληρώσουν. 80 χρόνια μετά, ένα χάλκινο μενταγιόν με τη φωτογραφία ενός ζευγαριού, θα γίνει συνένοχο στα όσα θέλησαν να κρύψουν οι πρωταγωνιστές ενός δράματος που φαίνεται να μην έχει τέλος και θα φέρει αντιμέτωπους δύο νέους με ένα παρελθόν που αγνοούσαν και ένα μέλλον που ποτέ δεν μπορούσαν να φανταστούν.” (Περίληψη οπισθοφύλλου)
 
Η συγγραφέας επιλέγει να μας μυήσει στον κόσμο των προσώπων της ιστορίας σε χρόνο παροντικό. Με αφορμή, λοιπόν, το γεγονός της εύρεσης ενός θαμμένου παλαιού αντικειμένου, θα αρχίσουμε να ξεδιπλώνουμε το κουβάρι της ιστορίας, να γυρνάμε πίσω στο παρελθόν και να έρχονται σταδιακά στο φως κρυμμένα μυστικά, αλλά καί αλήθειες που μπορεί να πονούν, αλλά να που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να μαθευτούν και αυτό δεν παίρνει άλλη αναβολή. Διότι, αργά ή γρήγορα όλα πρέπει να λέγονται. Οι κύκλοι, που άνοιξαν, να κλείνουν καί η ζωή μας να συνεχίζεται. Μια ανάλογη κυκλική διαδρομή θα ακολουθήσουμε κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου. Μία πορεία που δεν θα είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα, αλλά θα την συντροφεύει ο πόνος, η χαρά, ο έρωτας, η δυστυχία, οι ενοχές, διάφορα εμπόδια και πολλά ακόμη…
 
”Ο έρωτας είναι σαν την πυρκαγιά, αρκεί μια σπίθα για να σπείρει την καταστροφή.”
 
Λένε πως στον πόλεμο καί στο έρωτα, όλα επιτρέπονται… Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Εκτός του ότι είμαι απόλυτα ενάντια του πολέμου καί σε όποια μορφή βίας, θεωρώ πως ένα τόσο ύψιστο καί ιδανικό συναίσθημα, όπως είναι ο έρωτας, δεν μπορεί να συμβαδίσει με οτιδήποτε αρνητικό. Μα να, που η ίδια η ζωή μας αποδεικνύει πως ο έρωτας μπορεί να μας βγάλει τον κάλλιστο, ή, τον χείριστο εαυτό μας. Να μας αλλάξει άρδην. Κι όλο αυτό να έχει αντίκτυπο, όχι μόνο στην δική μας ζωή, αλλά και των άλλων ανθρώπων γύρω μας… Αυτήν την επίδραση και τις συνέπειες (θετικές καί αρνητικές) από τη παρουσία του έρωτα καί τον τρόπο που μπορεί να τον βιώσουμε θα αναδείξει η συγγραφέας μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες των ηρώων καί των ηρωϊδων.
 
Ο έρωτας θα γίνει αφορμή για να δούμε την εσωτερική ομορφιά των ανθρώπων γύρω μας…
Ο έρωτας θα μας διδάξει την ανθρωπιά καί το πως αξίζουμε μία δεύτερη ευκαιρία στην ζωή μας…
Ο έρωτας θα να γίνει η αιτία της καταστροφής της ζωής κάποιων ανθρώπων…
Ο έρωτας θα γεννήσει μίσος… Κι αυτό το μίσος θα κρατήσει κάποιους/ες δέσμιους/ες για μια ζωή…
 
Η συγγραφέας έχει έναν λόγο ρέοντα, οικείο και τόσο ευθύ που μας ”αγγίζει” πλήρως. Μέσα από την εξαιρετική σκιαγράφηση των προσώπων του κειμένου, καθώς και την εύστοχη τοποθέτησή τους σε καίρια σημεία της αφήγησης, όχι μόνο έχουμε μία ομαλή και ολοκληρωμένη ιστορία, αλλά θα διδαχθούμε και θα μάθουμε πολλά. Όπως το γεγονός πως η καλοσύνη των ανθρώπων δεν σχετίζεται πάντα με το ”φαίνεσθαι”, πως πάντα θα υπάρχουν εκείνοι/ες που δεν μετανιώνουν για όσα κακά μπορεί να έχουν προκαλέσει, πως ναι, οι άνθρωποι δύναται να αλλάξουν, αν το επιθυμούν και κυρίως, πως πάντα πρέπει να αγωνιζόμαστε για όσα επιθυμούμε, για τα ιδανικά μας και την ζωή μας. Ταυτόχρονα, η συγγραφέας μας δείχνει τον τρόπο ζωής και σκέψης των ανθρώπων εκείνη την εποχή, καθώς και την θέση της γυναίκας μέσα σε όλ’ αυτά.
 
Εν κατακλείδι, μιλάμε για ένα μυθιστόρημα πλούσιο από νοήματα, εικόνες και συναισθήματα. Ένα βιβλίο που πραγματικά χάρηκα την ανάγνωσή του. Εγώ σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Τέλος, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εκδόσεις Έξη που μου έδωσαν την ευκαιρία να το διαβάσω, πριν την επίσημη κυκλοφορία του.
Καλή ανάγνωση!
 
Κυριακή Γανίτη 
https://vivliovamon.blogspot.com/2023/04/blog-post_6.html

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *