“Υπάρχει το “πάντα”;” της Τζένης Κουκίδου

Καμιά φορά δεν αρκεί μόνο η αγάπη για να παραμείνεις άνθρωπος… Με έναν τέτοιο υπότιτλο, το μυθιστόρημα της Άννας Φωτίου Από φλόγες η Κρήτη ζωσμένη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έξη, σε προδιαθέτει για πάθη, έρωτες κι έντονα συναισθήματα… Και όντως, ανταποκρίνεται πλήρως στις υποσχέσεις, που «φωτίζουν» οι φλόγες του τίτλου του, ενώνοντας δύο ιστορίες: μία που έρχεται από το παρελθόν με μία σύγχρονη.

Στην υπόθεση, ένα ατύχημα φέρνει στο φως ένα μενταγιόν, μία φωτογραφία και ένα ανθρώπινο οστό, προκαλώντας την περιέργεια και ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα του χρόνου. Από εκεί κι ύστερα, όσα έγιναν δεκαετίες πριν –έχουν περάσει ογδόντα χρόνια– όπως και τα πρόσωπα που τα βίωσαν αναζητούν μια θέση στο σήμερα. Την ιστορία τους αλλά και το πώς θα αποκαλυφθούν όσα έζησαν τότε, θα μας τα διηγηθεί η συγγραφέας μέσα από μια λιτή πλοκή (όμως λιτός δεν σημαίνει απλοϊκός, ούτε εύκολος) και μια ιστόρηση που θα γοητεύσει τους λάτρεις των αισθηματικών μυθοπλασιών.

Υπάρχει το “πάντα”;

Το μυθιστόρημα είναι ευκολοδιάβαστο, με στρωτό κείμενο, γρήγορη και άνετη ροή που ενισχύει την ομαλή κι ανεμπόδιστη ανάγνωσή του. Ο αισθηματικός χαρακτήρας είναι έντονος ως στοιχείο σε όλες τις εποχές ενώ και η ιστορία της Κρήτης ξετυλίγεται μέσα από την ιστορία των προσώπων. Η αντιπαραβολή της μεταφορικής πυρκαγιάς του έρωτα με την κυριολεκτική φωτιά είναι μία ορατή συνθήκη σε όλη την έκταση και μία βάση πάνω στην οποία έχει δομήσει η δημιουργός.

Τώρα που έχω ολοκληρώσει το αναγνωστικό μου ταξίδι στις σελίδες του μυθιστορήματος μπορώ να πω πως άξιζε η διαδικασία, μου άρεσε η πορεία του και με γέμισε συναισθηματικές αποχρώσεις. Σημείωσα στα περιθώρια τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει, υποδόρια ωστόσο και διακριτικά καθώς το βάρος πέφτει αλλού –στα παραπάνω. Επιπλέον, διαβάζοντας προκύπτουν συνεχώς ερωτήματα για τη συνέχεια, ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα των χαρακτήρων και το παρελθόν τους κι έτσι δημιουργείται ένας εθιστικός παράγοντας που σε ωθεί να παραμείνεις στις σελίδες.

Πρόκειται για μια συγκινητική και ιδιαίτερα φορτισμένη ιστορία που αξίζει τον χρόνο μας και κυρίως δεν μας απογοητεύει. Αν σας αρέσει ο ρομαντισμός, η συναισθηματική ένταση και οι ιστορίες εποχής, τότε βρίσκεστε στο κατάλληλο πόνημα.

της Τζένη Κουκίδου

https://www.koukidaki.gr/2023/05/apo-floges-i-kriti-zosmeni345.html 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *