Η Μιλάντα Σαρικιαχίδου διάβασε το βιβλίο της Ζωγραφιάς Τσαβέα “Το υφάδι της προσμονής”

Η ιστορία ξεκινά από το Χαλέπι όπου ο νέος Μόσα Χαντάντ ξεκινά ένα ταξίδι με 4 χαλιά για να αποδείξει στην οικογένεια του ότι μπορεί να πετύχει στη ζωή. Από τη Δαμασκό ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη ακολουθώντας τα ίχνη που τον οδηγούν στην αγάπη και την γυναίκα της ζωής του, Ελένη. Έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται η ιστορία μιας οικογένειας, περνώντας από την Κρήτη, την Σύρο και καταλήγοντας στην Θεσσαλονίκη. Μια ιστορία γεμάτη με πάθη, λάθη, έρωτες, πόνο, όπως όλες οι προσφυγικές ιστορίες άλλωστε.

Το μυθιστόρημα είναι πολυπρόσωπο, από τις σελίδες του παρελαύνουν άνθρωποι με διαφορετικές σταθερές και αντιλήψεις, με ένα όμως κοινό… την οικογένεια. Έτσι παρελαύνουν και οικογένειες που μεταναστεύουν και ενσωματώνονται σε κοινωνίες διαφορετικές, ήθη μπερδεύονται, γνώμες αλλάζουν και όλα αυτά πλέκουν ένα πολυανθρώπινο ψηφιδωτό με φόντο τις σημαντικότερες μεγαλουπόλεις της Μεσογείου. 

Αξίζει να το διαβάσεις γιατί είναι ένα χαλαρό, όμορφο ανάγνωσμα. Η συγγραφέας αναφέρει επιγραμματικά το ιστορικό πλαίσιο χωρίς να κουράζει και επιμένει κυρίως στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και κοινωνικές αντιλήψεις. Οι χαρακτήρες απτοί, που όλο και μας θυμίζουν τους παππούδες μας, χωρίς ακρότητες και περιττολογίες. Καταγράφεται όμορφα ο μαγικός κόσμος των χειροποίητων χαλιών, με τα χιλιάδες σχέδια και χρώματα, με τους ξεχωριστούς κόμπους, κάματος ολόκληρης ζωής των ταπητουργών. Περιγραφές όμορφες που ζωντανεύουν τους δρόμους της Αλεξάνδρειας, την Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης. Επίσης, μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων καταδεικνύεται η πίκρα και η θλίψη της ξενιτειάς, τα τόσα χαμένα χρόνια μακριά από γονείς κι αδέλφια και η προσμονή για τον γυρισμό. Φυσικά στον πυρήνα του βιβλίου ένας έρωτας μοναδικός, κινητήριος δύναμη των παθών και του πόνου. 

Άφησέ το στην άκρη για την απλότητα του που ίσως δεν σου ταιριάζει.

Το νέο ρομαντικό μυθιστόρημα της Ζωγραφιάς Τσαβέα, βασισμένο σε αληθινές ιστορίες, καταγράφει με λιτό και συναρπαστικό τρόπο έρωτες, προδοσίες, προσμονές, σχέδια και αγάπη.

Βαθμολογία:

3,5/5

«Το υφάδι της Προσμονής», ένα οδοιπορικό στις σημαντικότερες πρωτεύουσες του ελληνισμού. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε (kulturosupa.gr) 

 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *