“…όλοι κρεμόμαστε στο κενό, μέχρι να βρούμε αυτό που μας έλκει…” της Κατερίνας Σιδέρη

Στην πόλη του Εδιμβούργου, κυκλοφορεί ένας μύθος – δολοφόνος το μαύρο γάντι, που σκορπά τρόμο στους κατοίκους και σύγκρυο στους κύκλους της αστυνομίας μιας και είναι ελεύθερος να αναζητά και να αφανίζει τα θύματά του. Έχει αδυναμία στις ψηλές και αδύνατες γυναίκες με μαύρα μακριά μαλλιά και μαύρα μάτια, ηλικίας έως 25 ετών και μέχρι πρότινος μετρά στο ενεργητικό του 10 θύματα. Τον ονομάζουν μαύρο γάντι, γιατί στα ίχνη που αφήνει πάντα ένα μαύρο δερμάτινο γάντι.

Η φήμη του θα συνδεθεί με την εξαφάνιση της κοπέλας Κέιτ Ρίβερς και την υπόθεση θα καλεστεί να εξιχνιάσει ο επιθεωρητής εγκληματολογίας Ρόμπερτ, ένας μεθοδικός και ακέραιος άνδρας με δαιμόνιο μυαλό που όλοι τον γνωρίζουν ως ο δαίμονας του Εδιμβούργου. Στο πλάι του έχει τον συνεργάτη του Τζέιμς, έναν οραματιστή ντετέκτιβ που διαθέτει το χάρισμα να βλέπει πράξεις και καταστάσεις μέσα από αντικείμενα.

 …η οποιαδήποτε απάνθρωπη πράξη, όταν επαναλαμβάνεται συχνά, γίνεται ανθρώπινη…

Και ενόσω αναζητούν απεγνωσμένα στοιχεία που να σχετίζονται με την εξαφάνιση της Κέιτ, η Αρλίν, μια άλλη γυναίκα θα βρεθεί νεκρή όχι από αυτοκτονία αλλά από χέρι που την έσπρωξε στο γκρεμό. Τα πράγματα δυσκολεύουν για την ομάδα δράσης, ο αρχηγός ζητά άμεσα τη λύση του μυστηρίου και την εύρεση του δολοφόνου και τα στοιχεία που συλλέγονται άλλοτε συνδράμουν την έρευνα και άλλοτε έχουν σκοπό να την αποπροσανατολίσουν.

Το μπαρ Χάουζ, ο Ίαν ιδιοκτήτης του κάστρου και αδερφός της Αρλίν, το μονόγραμμα Τ.Γ., ένας εγκληματίας πολέμου, ο σχιζοφρενής Τζο που έχει βιώσει πολλά, μια καλόγρια που βρέθηκε νεκρή και ο ιαπωνικός ανθρώπινος πειραματισμός, είναι στοιχεία που αποσκοπούν στο να εμπλουτίσουν την υπόθεση αλλά και να περιπλέξουν τον αναγνώστη και σιμά στον επιθεωρητή, που αναζητά τον αδηφάγο δολοφόνο των άτυχων γυναικών.

…όλοι κρεμόμαστε στο κενό, μέχρι να βρούμε αυτό που μας έλκει…

Στις σελίδες του βιβλίου θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλά, γι’ αυτό να είστε καλά προετοιμασμένοι. Μια εκ βαθέων ανάκριση – εξομολόγηση που λίγο έλειψε να πάρει απρόσμενες διαστάσεις, ο «Υπουργός Πατινάζ», ένα πολύ ισχυρό και κακό πνεύμα που προξενεί φόβο σε αθώους, μια μεγάλη δόση χαπιών βιασμού, η άτυχη έγκυος που κυοφορεί το παιδί του δολοφόνου και ο «Μαύρος Σκύλος», κρατούν κομμάτια του παζλ της ιστορίας τα οποία με τη σωστή τοποθέτησή τους στον καμβά, σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός πολύ μα πολύ αποκρουστικού και διαταραγμένου ανθρώπου.

Η ψυχολόγος Ναταλί θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τον Ίαν και τον Τζο και θα δεχτεί να παίξει έναν αρκετά επικίνδυνο ρόλο, θα συνεργαστεί με τον επιθεωρητή και θα ανακαλέσει από τη μνήμη της παρελθοντικές τρυφερές στιγμές που ποτέ δε θα ξεχάσει. Επιπλέον η αγριότητα ενός φιλιού, ένα ποίημα του Σαίξπηρ και το κάστρο με τα 84 δωμάτια θα κατευνάσουν τους χτύπους της καρδιάς του αναγνώστη και θα δώσουν στο κείμενο μια διαφορετική χροιά στο ανάγνωσμα.

…μια σπάνια ομορφιά αξίζει να έχει έναν σπάνιο θάνατο. Δείξε μου τον δρόμο…

Ποιος βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί;

Ποιοι γνωρίστηκαν σε ένα αποκριάτικο πάρτι;

Πως εμπλέκεται στην ιστορία του βιβλίου μας, ο μύθος του Δία και της Λήδας;

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Αγγελικής Γιαννακοπούλου, επέλεξα την παρακάτω:

…μια σβησμένη φωνή την ακούει μόνο ο θάνατος. Τον ψίθυρο τον ακούει μόνο ο παγωμένος άνεμος. Μια ματωμένη κραυγή την ακούει μόνο ο κρεμασμένος σωτήρας της ψυχής μου…

 Ένας εμπρησμός στον στάβλο του κάστρου, ένα γεμάτο πόθο φιλί και ένα ρεβεγιόν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που θα φέρει στο φως τον ένοχο με το προσωνύμιο μαύρο γάντι θα κλείσουν την αυλαία, με απώλειες, ελπίδες και αποδόσεις ευθυνών.

Κατερίνα Σιδέρη

Οι δαίμονες του Εδιμβούργου, της Αγγελικής Γιαννακοπούλου | τοβιβλίο.net (tovivlio.net) 

 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *