“Η Βάσω Γαλάνη πετυχαίνει ν’ αγγίξει και να μαγνητίσει τον αναγνώστη” της Βασιλικής Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

Η Βάσω Γαλάνη πετυχαίνει ν’ αγγίξει και να μαγνητίσει τον αναγνώστη, διότι εισέρχεται στην ουσία των ηρώων που πλαισιώνουν την ιστορίες της.

«Μοναχά γιατί σ’ αγάπησα» μιλήστε μας για το βιβλίο σας.
Πρόκειται για την πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί να ορθοποδήσει κουβαλώντας τις πληγές της και η οποία μπλέκεται στη δίνη ενός σαρωτικού έρωτα με έναν άντρα, ο οποίος κουβαλάει με τη σειρά του τις δικές του δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις που λειτουργούν υπονομευτικά γι’ αυτή τη σχέση, με τρόπο που ανατρέπει, αλλά και στιγματίζει τις ζωές τόσο του ίδιου του ζευγαριού όσο και των ανθρώπων που τους περιβάλλουν. Ένα χρονικό άλμα και μια αναπάντεχη αποκάλυψη επανατοποθετούν τη θέση των ηρώων στο γαϊτανάκι των μεταξύ τους σχέσεων και δίνουν νέα ώθηση στην υπόθεση, η οποία φτάνει στην ολοκλήρωσή της μέσα από επίπονες -και λυτρωτικές συνάμα- διαδρομές.

Η Βάσω Γαλάνη πόσο χρόνο ήθελε για να γράψει αυτή την ιστορία;
Μου πήρε -ημερολογιακά- δύο χρόνια περίπου για να γράψω την ιστορία, αλλά μέσα σε αυτά υπήρξαν και διαστήματα που δεν έγραφα καθόλου.

Μια γυναίκα που υποφέρει από έναν έρωτα. Τι λάθος έχει κάνει;
Νομίζω ότι όταν παρουσιάζεται ένας πραγματικός έρωτας, σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές και υπάρχουν εμπόδια ή επιφυλάξεις ηθικής ή άλλης φύσης, τότε ο πόνος που βιώνει κανείς, αν αποφασίσει να ζήσει αυτόν τον έρωτα, είναι αναπόφευκτος. Δεν έχει κάνει απαραιτήτως δηλαδή κάποιο λάθος, πέρα από το γεγονός ότι μπαίνει στη διαδικασία να αφεθεί σε αυτό το απόλυτο συναίσθημα παρά τις δυσκολίες. Αυτό συμβαίνει και στη Δανάη.

Ο Πέτρος γιατί έκανε τόσες λανθασμένες επιλογές στη ζωή του;
Ο Πέτρος είναι ένας άνθρωπος, με τον οποίο η ζωή έχει υπάρξει εξαιρετικά γενναιόδωρη. Πριν συναντήσει τη Δανάη, αφενός δεν είχε κληθεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις ή να παλέψει για μια κατάκτηση -του είχαν χαριστεί όλα απλόχερα-, αφετέρου μπορούσε να ελέγξει τα συναισθήματα που βίωνε στις σχέσεις του. Τα δύο αυτά δεδομένα ανατράπηκαν με την εμφάνισή της, κλονίζοντας τις σταθερές του και αποσυντονίζοντάς τον. Γι’ αυτό κάνει απανωτά λάθη, στην προσπάθειά του να διαχειριστεί πρωτόγνωρες για εκείνον καταστάσεις και να ξαναβρεί τις ισορροπίες του.

Για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις, αλλά το κυριότερο είναι να πιστέψουμε στην εσωτερική μας δύναμη. Να απεγκλωβιστούμε από τοξικές καταστάσεις. Εσείς στη θέση της Δανάης τι θα κάνατε;
Με όση σιγουριά μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου, πιστεύω ότι δύσκολα θα αποφάσιζα να ζήσω έναν έρωτα με τα στοιχεία εκείνου που βίωσε η Δανάη. Γενικώς, προσπαθώ να αποφεύγω τις μπερδεμένες καταστάσεις και προτιμώ τις ξεκάθαρες.

Νοσταλγείτε στιγμές από την παιδική σας ηλικία; Θέλετε να μοιραστείτε κάποιες μαζί μας;
Ναι, νοσταλγώ συχνά στιγμές από την παιδική μου ηλικία, γιατί είχα την τύχη να ζήσω όμορφα παιδικά χρόνια, παρά τις όποιες δυσκολίες προέκυπταν στην οικογένειά μου. Ιδίως μετά τον χαμό του μπαμπά μου, η αναπόληση αυτών των στιγμών με βοηθάει να τον κρατάω ζωντανό μέσα μου και να τον συναντάω, έστω και νοερά, στη χώρα των αναμνήσεών μου. Θυμάμαι τη χαρά που ένιωθα όταν οι γονείς μου πήγαιναν εμένα και την αδερφή μου να παίξουμε σε πλατείες, λούνα παρκ και χριστουγεννιάτικα χωριά, τα ταξίδια που κάναμε για διακοπές όλοι μαζί, αλλά και τα πολυπληθή οικογενειακά τραπέζια στα οποία περίσσευαν τα γέλια, τα αστεία και τα πειράγματα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ρήση, που υιοθετήσατε στη ζωή σας;
«Δεν έχει σημασία το πόσο αργά πηγαίνεις, σημασία έχει να μη σταματάς». Κομφούκιος

Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου 

Βάσω Γαλάνη: ” Μοναχά γιατί σ αγάπησα” – femalevoice.gr 

 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *