Η Γεωργία Ρετετάκου γράφει για το βιβλίο “Περίμενέ με, θα γυρίσω” των Έφη Καγξίδου και Λίνα Σπεντζάρη

Πόσες φορές δεν ανατρέπεται η ζωή των ανθρώπων από μια στιγμή; Από ελάχιστα δευτερόλεπτα; Από μικρές, λεπτές, αλλά σημαντικές συγκυρίες που αλλάζουν την ροή της ζωής και την κατευθύνουν μοιραία προς μια άγνωστη και πολλές φορές επικίνδυνη πορεία; Με μια αληθινή ιστορία, σκληρή, δυνατή και καταιγιστική δυο συγγραφείς ενώνουν την δύναμη τους σε μια πένα και μας παρουσιάζουν ένα άκρως συγκινητικό, άμεσο και ανθρώπινο βιβλίο που κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη.

Η Σοφία με τους γονείς της θα βρεθούν στις Μυρτιές, ένα χωριό του Κιλκίς, για τον γάμο ενός πολύ κοντινού συγγενή τους. Η συνάντηση της Σοφίας με τον σκληρό και αδυσώπητο Τσιφλικά της Περιοχής, Λάμπη Γκίκα. Η ασυμβίβαστη και γενναία στάση της απέναντι του δημιουργεί μια ατμόσφαιρα πρόκλησης και θυμού στον άρχοντα που ξέρει να ορίζει τα πάντα γύρω του. Ο θυμός του, το πείσμα του και η δύναμη του θα αναμετρηθούν με την συγκυρία του χρόνου και την κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου. Τα αναπάντεχα και αναπότρεπτα γεγονότα θα εγκλωβίσουν σε μια ασφυκτική  μέγγενη την ζωή της Σοφίας και θα κινήσουν τα νήματα μιας ιστορίας που θα δοκιμάσει τις αντοχές στα όρια τους. Θα ανατρέψει δεδομένα και σχέδια. Θα θολώσει όνειρα και ελπίδες. Θα αλλάξει τα πάντα καθοριστικά. Ο έρωτας της για τον δάσκαλο Στέφανο Μπαλή -που την περιμένει αμέριμνος στην αγαπημένη τους γειτονιά στον Πειραιά.-θα θυσιαστεί σε έναν προκλητικό παιχνίδισμα του χρόνου και της κρισιμότητας των γεγονότων. Θα υποταχθεί σε μια κατάσταση που ορίζει ένας περίεργος άγραφος νόμος. Αυτός του πολέμου, της σκληρότητας και της άγνωρης μοίρας.

Ο χρόνος που παίζει και τρέχει μοιραία. Ο φόβος που κρύβεται στις ψυχές των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από δουλειά και μεροκάματο. Μια νοοτροπία υποταγής στην δύναμη του ισχυρού. Ο πόλεμος που θα αλλάξει βίαια τα σχέδια μιας άλλης ζωής και θα αποκλείσει κάθε περιθώριο φυγής. Θα ορίσει τους κανόνες της ιστορίας μας και θα οδηγήσει τους ήρωες από το φως στο σκοτάδι. Αλλά ταυτόχρονα θα ξυπνήσει και θα αναδείξει τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής. Την αγάπη για την πατρίδα, την αυτοθυσία, την ελπίδα, την υπομονή. Δυνατές εικόνες και περιεκτικές αφηγήσεις από το μέτωπο του πολέμου. Κρίσιμα ιστορικά στοιχεία δοσμένα με σύνεση δίνουν άλλη πνοή στο κείμενο και τονίζουν μια εποχή που σημάδεψε ανεξίτηλα τα βήματα του λαού μας.

Η απόγνωση της Σοφίας, η άγνοια του Στέφανου, η κατάθεση των όπλων εκ μέρους της οικογένειας της απέναντι σε κίνητρα ισχυρά. Η ραγδαία εξέλιξη των γεγονότων θα παρασύρουν τις ζωές των ηρώων σε ένα γρήγορο και ορμητικό ποτάμι ανατροπών και διαρκών γυρισμάτων της τύχης και της προκλητικής στάσης της ίδιας της μοίρας. Εμπόδια ανυπέρβλητα που άλλα ξεπερνιούνται και άλλα αφομοιώνονται. Ελπίδες που ξαναγεννιούνται και βεβαιότητες που διαρκώς ανατρέπονται θα ανακατέψουν προκλητικά τα δεδομένα ξανά και ξανά μέχρι οι ήρωες να βρουν την γαλήνη που αναζητούν ή μέχρι να αποδεχτούν την πορεία που τους όρισε η ίδια η ζωή.

Η κεντρική ηρωίδα η Σοφία θα βρεθεί από την μια στιγμή στην άλλη μακριά από την ζωή της. Βυθισμένη στην μοναξιά της. Αποκομμένη από όσα αγάπησε Μακριά από το σπίτι της, μακριά από τους αγαπημένους της, μακριά από τον τόπο της. Ανάμεσα σε αγνώστους θα προσπαθήσει να σταθεί στα πόδια της σε ένα περιβάλλον σκληρό και αδυσώπητο. Σε ανθρώπους βίαιους και επικίνδυνους. Σε συνθήκες για την πατρίδα άσχημες και δυσοίωνες. Θα συναντήσει εχθρούς αλλά και συμμάχους. Θα βρεθεί μπροστά σε προκλήσεις, σε δύσκολες και μετέωρες αποφάσεις που θα κρίνουν όχι μόνο την δικιά της ζωή αλλά και τις ζωές άλλων ανθρώπων. Θα χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα σε αγαπημένα πρόσωπα και προσωπικές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Ο χρόνος και οι καθορισμένες στιγμές θα την ξεγελάσουν. Θα παίξουν μαζί της σαδιστικά και καθοριστικά. Θα την βασανίσουν σκληρά, αλλά ταυτόχρονα θα ενσταλάξουν μέσα της την σημασία του να παλεύεις και να βγαίνεις δυνατός απέναντι σε κάθε δυσκολία.

Ο Στέφανος στην αντίπερα όχθη θα βρεθεί μέσα στην άγνοια του να ψάχνεις εξηγήσεις. Αντιμέτωπος από κάποια στιγμή και ύστερα με την βεβαιότητα της προδοσίας. Θα παλέψει με τον εαυτό του. Θα βάλει πάνω από την μαυρίλα της προσωπικής του ζωής την αγάπη του για την πατρίδα. Η αυτοθυσία του και ο αγώνας του θα τον φέρουν πολύ κοντά στην ευτυχία μέχρι ο χρόνος και η μοιραία στιγμή να δώσουν για άλλη μια φορά αναχρονιστικό χαρακτήρα στην δικαίωση και στην απόλυτη ευδαιμονία.

Το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο αποτυπωμένο με έναν τρόπο που αποδεικνύει την σωστή και αμερόληπτη έρευνα, αλλά και την νοσταλγία και την πίκρα για τις χαμένες πατρίδες ή για τις αξίες που ανασταίνει ή ποδοπατά ο πόλεμος. Τα έθιμα τον καιρό της εύθραυστης ειρήνης παρουσιάζονται με έντονο χαρακτήρα για να τονίσουν ακόμα περισσότερο την αντίθεση ανάμεσα στις καλές ημέρες και στις μαύρες στιγμές του πολέμου.  Έντονη και καυστική η αντίθεση του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του Εμφυλίου πολέμου.  Ο εγκλεισμός της Σοφίας στην φυλακή ύστερα από τα όσα έχει περάσει και προσφέρει γίνεται από συμπατριώτες της και όχι από τους εχθρούς που πολέμησε από ένα ευαίσθητο πόστο.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο εύσχημος τρόπος που διαχειρίστηκαν οι δυο συγγραφείς την ιστορία τους. Δεν κουράζουν με τις πολλές ιστορικές λεπτομέρειες, αλλά ωστόσο βάζουν τις δικές τους ξεκάθαρες πινελιές στα σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τους ήρωες. Τονίζουν τον αφανή ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες και ο απλός λαός στην αντίσταση. Δίνουν αξία στις μικρές, αλλά σημαντικές και καθοριστικές βοήθειες στον αγώνα κατά του κατακτητή. Στηλιτεύουν με αμερόληπτο τρόπο όσους εκατέρωθεν μετέτρεψαν τον αγώνα για ελευθερία σε εμφύλια διαμάχη. Δίνουν δύναμη και αξία σε όλον τον πόνο που εκείνοι οι άνθρωπο τότε μετέτρεψαν σε ισχύ για να στηρίξουν το μέλλον του κόσμου που ζούμε σήμερα.

Για άλλη μια φορά οι δυο συγγραφείς μας προσφέρουν ένα βιβλίο γεμάτο από πλούσιες εικόνες και δυνατά και αυτούσια συναισθήματα. Στην κάθε λέξη φαίνεται η συγκίνηση, η ένταση και η αποτύπωση της κάθε ξεχωριστής ευαισθησίας σε μια ιστορία που έχει γραφτεί με πολύ σεβασμό τόσο στο προσωπικό βάρος της αλήθειας που κουβαλάει σαν πραγματική ιστορία όσο και στο ιστορικό υπόβαθρο που την περικλείει.

Διαβάστε το αν σας αρέσουν οι Αληθινές ιστορίες που είναι δοσμένες με μεστότητα, ειλικρίνεια και συγκλονιστική αμεσότητα.

Γεωργία Ρετετάκου

Βιβλίων Έργα (Βιβλίο ποιο θα ήθελα να διαβάσω)

https://vivlionerga.blogspot.com/2018/10/blog-post_9.html

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.