Η Γεωργία Ρετετάκου γράφει για το βιβλίο «Τα σπασμένα φτερά της νιότης μου»

Είναι κάποιες ιστορίες που σε παρασέρνουν τόσο πολύ με την μαγεία της επιλογής των λέξεων και των εικόνων που σε αναγκάζουν να αγκαλιάσεις με όλες τις αισθήσεις και την ψυχή σου το κείμενο καθώς αυτό γεμίζει τις σελίδες ενός βιβλίου. Διαβάζοντας το “Τα σπασμένα φτερά της νιότης μου”, έζησα με όλο μου το είναι μια ιστορία Δύναμης, πυγμής, αντοχής και απόλυτης πίστης σε έναν όρκο αδιαπραγμάτευτο από την πρώτη στιγμή που αυτός δόθηκε. Μια ιστορία συγκίνησης, αδιαμφισβήτητης αγάπης και αφοσίωσης που φτάνει στα όρια της υπερδύναμης και της υπέρβασης των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Ένας ύμνος στην αδερφική αγάπη. Ένας ύμνος στην αυτοθυσία και στην αξία των υποσχέσεων.

Και είναι από τα λίγα βιβλία που έχουν σαν κεντρικό ήρωα έναν άντρα. Έναν άντρα ήρωα που θα αγαπήσετε, θα θαυμάσετε και θα ζηλέψετε. Γιατί ποιος δεν θα ήθελε στην ζωή του, κρυφά ή φανερά έναν άντρα έτοιμο να θυσιάσει τα πάντα για εμάς;

Παραμονή Χριστουγέννων του 1920 παιδάκι ακόμα ο Στράτος, κρατάει στα χέρια του την νεογέννητη αδελφούλα του Ειρήνη, αποχαιρετώντας με πόνο την αγαπημένη του μητέρα. Φροντίζει την αδερφή του, παρά την πολύ μικρή του ηλικία, σαν κάτι μοναδικό. Σαν να προσπαθεί να παίξει τον διπλό ρόλο μάνας και αδερφού. Για λίγο μόνο. Γιατί ενας άσπλαχνος και άκαρδος πατέρας, ο δικός τους βιολογικός πατέρας, παίρνει τα δυο του παιδιά και τα οδηγεί χωρίς καμία αναστολή στο ορφανοτροφείο. Εκεί τα δυο παιδιά χωρίζουν μέσα στους θαλάμους του ψυχρού ιδρύματος. Με τον Στράτο να ψάχνει απεγνωσμένα να την βρει για να την προστατεύσει. Ένας μικρός γίγαντας που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει ζωντανούς τους αδερφικούς δεσμούς. Να κρατήσει δίπλα του ή κοντά του την αγαπημένη του αδερφή.

Η Ειρήνη δίνεται κάποια στιγμή για υιοθεσία και οι δρόμοι των δυο αδερφών χωρίζουν. Η Ειρήνη θα πάει σε μια οικογένεια που θα γνωρίσει την αγάπη, την φροντίδα την απεριόριστη προστασία. Ο Στράτος θα αναγκαστεί να φύγει και να αναζητήσει την τύχη του στην Αθήνα. Να ζήσει σαν ψυχοπαίδι στα χέρια ενός άγνωστου συγγενή. Θα δώσει όμως έναν όρκο ζωής που με πολλές παραλλαγές θα τον ακολουθεί για όλη του την ζωή. Θα ορκιστεί να βρεί την Ρηνούλα του.

Θα έρθει στην Αθήνα μαζί με την Ροζαλία μια γυναίκα που θα του προσφέρει μια ανάσα ασφάλειας ένα διάλειμμα στον φόβο και την αβεβαιότητα. ” Θα είμαι εδώ για σένα ” Τα λόγια της Ροζαλίας θα τον αγγίξουν περιορίζοντας έστω και για λίγο την ανασφάλεια, την απόρριψη, την εγκατάλειψη. Στην Αθήνα, κοντά στον θείο του μαθαίνει να ζει μέσα στην σιωπή για να μην πληγώσει κανέναν. Να μην γίνει βάρος σε κανέναν. Μένει στωικά στην απομόνωση της δικιάς του προσδοκίας. Να αναμένει καρτερικά την μοίρα του, να φέρει ξανά κοντά του την γλυκιά του αδερφή.
Ένα παιδί που γίνεται άντρας κρατώντας πάντα μέσα του τις δικές του πληγές, τις δικές του αρχές και τις δικές του υποσχέσεις. Και όταν ο χρόνος και η μοίρα τα φέρουν έτσι ώστε οι δρόμοι του Στράτου και της Ρηνούλας να ανταμώσουν. Η ίδια η απέραντη αγάπη του για εκείνη θα τον αφήσουν λίγα μέτρα μακριά από εκείνη για μια καινούργια αναμονή. Δίπλα της και κοντά της, αλλά παράλληλα μακριά από το να βροντοφωνάξει την ολοφάνερη αλήθεια.

Και τα χρόνια περνούν, τα γεγονότα τρέχουν.

Οι δικές τους πράξεις. Ένας απρόβλεπτος πόλεμος που θα αφήσει στάσιμα τα όνειρα τους. Ένας αγώνας μέσα από μια διαρκή πάλη επιβίωσης. Μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που χάνεται κάθε δράμι ανθρωπιάς. Αλλά παράλληλα βρίσκεται το απόθεμα δύναμης και ψυχής για να επιτευχθεί το ακατόρθωτο. Για να μας αποδείξει την ανθρώπινη θέληση και την δύναμη της πίστης σε κάτι ιερό.

Οι σελίδες κυλάν με αγωνία, με ένταση και παλμό. Με λέξεις που καταγράφουν εκφραστικά το κάθε συναίσθημα.  Που περιγράφουν συγκλονιστικά έναν ήρωα ατόφιο με μια τεράστια μεγαλοψυχία και τεράστια αποθέματα αντοχής. Να εμμένει παντού και πάντα στους όρκους και στις υποσχέσεις του.

“Πιστεύεις στα Θαύματα Στράτο; “
 “Όχι, πιστεύω στην ίδια την ζωή “

Ένα Θαύμα είναι η ζωή που φέρνει τα πάνω κάτω διαρκώς στις ζωές των ηρώων. Οι δρόμοι τους πότε συγκλίνουν και πότε αποκλίνουν. Πότε ενώνονται και πότε χωρίζουν. Όμως τίποτε δεν γίνεται τυχαία και το αποδεικνύουν αυτό οι ήρωες αυτού του βιβλίου. Θα περάσουν μέσα από συμπληγάδες, θα υπερβούν εμπόδια και όρια θεωρητικά απροσπέλαστα για να βιώσουν το ανεκπλήρωτο. Θα δοκιμάσουν ακόμα και τα όρια της γενετήσιας φύσης τους. Θα ρισκάρουν το κάθε ίχνος της αξιοπρέπειας τους. Θα έρθουν αντιμέτωποι με τους χειρότερους εφιάλτες τους. Για να αναπνεύσουν επιτέλους ελεύθεροι και να μας δώσουν έναν μεγάλο μάθημα ζωής.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να σταθώ στον τρόπο που είναι στημένη η ιστορία του βιβλίου. Έχουμε έναν δυνατό πρωταγωνιστή τον Στράτο, που επάνω στον χαρακτήρα του είναι βασισμένη όλη η ιστορία μας. Ο Χαρακτήρας του όμως και η δύναμη της ψυχής του συμπαρασύρει και τους δευτεραγωνιστές του βιβλίου να αναδείξουν τα δικά τους στοιχεία για να συμπαρασταθούν και να βρεθούν και εκείνοι στο φως των εξελίξεων. Φύλακες άγγελοι, από μηχανής θεοί, συμπαραστάτες άξιοι σε μια ιστορία που θα βγάλει στο φως εκτός των άλλων τις ιστορίες των αφανών ηρώων που πάλεψαν εκείνα τα πέτρινα χρόνια χωρίς να δοξαστούν και χωρίς να τιμηθούν από κανέναν. Που όμως χάραξαν με το πνεύμα τους και την αδούλωτη ψυχή τους την λέξη Ελευθερία. Πολλές φορές ακόμα και με το αίμα τους.
Χωρίς να κουράζει και να μπουκώνει τον αναγνώστη με περιττές πληροφορίες καταγράφει ιστορικά στοιχεία πολύ σημαντικά. Η αναφορά στα παιδιά που γεννήθηκαν είτε απο τα φρικτά πειράματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και στα παιδιά που γεννήθηκαν ύστερα από τους επαίσχυντους βιασμούς.

Τον μεγάλωνε με φόβο, γιατί δεν ήξερε τί κουβάλαγε αυτό το πλάσμα στα κύτταρα του. Ένα παιδί αγνώστου πατρός ή καλύτερα ένα παιδί αγνώστου σπέρματος. Η αγάπη όμως σκοτώνει πάντα τα κύτταρα της κακίας. Και μπορεί να αλλάξει την ψυχή και την καρδιά ενός ανθρώπου.

Η σημαντική και καίρια λεπτομέρεια πως δεν χρειάζεται κάποιος να γεννήσει ένα παιδί για να το αγαπήσει. Πως γονιός δεν είναι αυτός που γεννάει αλλά αυτός που κατορθώνει να μεγαλώσει σωστά και με αγάπη το παιδί του ακόμα και αν αυτό δεν φέρει τα γονίδια του.

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα σας τραβήξει με την ισχύ των λέξεων που γίνονται πράξεις από έναν μπεσαλή και αδιαπραγμάτευτο ήρωα τον Στράτο. Έναν ήρωα που θα ταυτιστεί με την δύναμη που πρέπει να έχει κάθε αντρίκια λέξη. Απλά θα το λατρέψετε, αρκεί να συντονιστείτε σύντομα στις σελίδες του. Καλή σας ανάγνωση.

Γεωργία Ρετετάκου

https://vivlionerga.blogspot.gr/2018/01/blog-post_78.html

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *