“Η αγάπη είναι ο δρόμος για το ταξίδι της ζωής” της Κατερίνας Σιδέρη

Το βιβλίο της Γεωργίας Χιόνη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας υπάρχει στο τέλος του άρθρου, Του ανέμου οι σιωπές, το οποίο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, μέσα από τις ζωές των δύο γυναικών, της Νίκης και της Ερμιόνης, μας μεταφέρει στην Ανατολική Θράκη του 1922 και μας εξιστορεί το οδοιπορικό όλων αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων που αναγκάστηκαν με πόνο ψυχής, να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τον τόπο τους, χωρίς όμως να κάνουν το ίδιο και για τα όνειρα επιστροφής τους.

Νίκη. Μετά από αρκετές μετακινήσεις, θα βρει καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη και τα Λαδάδικα θα αποτελέσουν το εισιτήριό της για να ξεφύγει από τη φτώχεια και τη μιζέρια της ζωής των προσφύγων. Το κόστος βέβαια είναι ανυπολόγιστο και θα αποτελέσει μερίδιο ευθύνης στην μετέπειτα εξέλιξη της ζωής της. Το σπίτι της γοητείας, οι αγοραίες ηδονές και η μαντάμ Φλοράνς δε θα καταφέρουν να της προσφέρουν την ευτυχία που αναζητά, με αποτέλεσμα να φτάσει στο τέλμα, ζώντας σε άλλους κόσμους που το μυαλό της έπλασε ερήμην της.

Ερμιόνη. Καρδιακή φίλη και συγγενής με τη Νίκη, με κοινό παρονομαστή τους το προσφυγικό οδοιπορικό και τον φόβο τους απέναντι στους Τσέτες, θα αναζητήσει κι εκείνη με τη σειρά της την ευτυχία ανάμεσα στον πόνο και τη θλίψη των ασθενών ενός νοσοκομείου, προσφέροντας αφιλοκερδώς και απλόχερα τη βοήθειά της σε όσους έχουν ανάγκη, μη ξεχνώντας ότι κάποτε ο ίδιος χώρος τη βοήθησε να σταθεί στα πόδια της από μια πρόσκαιρη ασθένεια.

Ένας δυναμικός χαρακτήρας, ήπιος, ρομαντικός, γεμάτος όνειρα, θα αδράξει όσες ευκαιρίες βρεθούν στο διάβα της και ακόμη περισσότερες, για να ζήσει με αξιοπρέπεια τη ζωή της και θα είναι πάντα αρωγός σε εκείνους που την έχουν ανάγκη. Θα βοηθήσει την αδερφή της να ανοίξει τα φτερά της στην Αμερική, θα βοηθήσει το ορφανό μωρό που απρόσμενα βρέθηκε στο δρόμο της να αποκτήσει οικογένεια, θα σταθεί άξια στο πλάι του ανθρώπου που θα τη ζητήσει σε γάμο και μετά από αρκετούς θανάτους που θα έχουν σημαδέψει τη ζωή της, θα κυνηγήσει τον έρωτα που φωλιάζει για χρόνια στην καρδιά της, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε αναστολή.

Η ζωή δεν είναι πάντα ρόδινη για όλους μας. Πολλές δυσκολίες θα βρεθούν στο δρόμο μας, προσπαθώντας να βάλουν φρένο στη ξέφρενη πορεία μας. Όμως η Ερμιόνη, με περίσσεια δύναμη ψυχής, κάθε φορά που πέφτει, θα βρίσκει τη δύναμη να σηκωθεί και να συνεχίζει με χαμόγελο και αγάπη τη δική της πορεία στη ζωή.

Ο Θωμάς αλλά και ο Αλέξανδρος, θα σημαδέψουν την ψυχή της, ο καθένας με τα δικά του χρώματα, τα οποία θα κουβαλά παρακαταθήκη βαθιά μέσα της.

Από κάθε βιβλίο που διαβάζω, επιλέγω μια φράση για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Γεωργίας Χιόνη, επέλεξα την παρακάτω:

«η αγάπη είναι ο δρόμος για το ταξίδι της ζωής, η ομορφιά της ψυχής, χωρίς επικρίσεις, ψέματα και υποκρισία, αλλά με σεβασμό και κατανόηση».

Η Γεωργία Χιόνη, μας χάρισε ένα όμορφο βιβλίο, καλογραμμένο, γεμάτο συναισθήματα, ικανό να μας μεταφέρει σε άλλες εποχές και να μας παρουσιάσει τόσο τις κακουχίες που βίωσαν οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να αφήσουν τον τόπο τους, όσο και τον έρωτα που μπορεί να ανθίσει στις καρδιές τους, όσο κι αν οι συνθήκες παρουσιάζονται δυσοίωνες.

Η Γεωργία Χιόνη τελείωσε τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Άρχισε να γράφει από μικρή ηλικία και έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Θεατρικά της έργα έχουν ανέβει σε διάφορες θεατρικές σκηνές της Ελλάδας. Έχει γράψει σενάρια για τη μεγάλη οθόνη σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική, και σενάρια για κόμικς.

Το βιβλίο σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Κατερίνα Σιδέρη

Του ανέμου οι σιωπές, της Γεωργίας Χιόνη | τοβιβλίο.net (tovivlio.net)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *