“Να περιμένετε να αγαπήσετε τούτη την ηρωίδα που έπρεπε να δει τα πράγματα από την οπτική της ψυχής” της Τζένης Κουκίδου

Θα το θυμάμαι αυτό το μυθιστόρημα για καιρό. Για το μήνυμά του που δεν είναι άλλο από το να τολμάς, να ρισκάρεις και να διεκδικείς την τύχη σου –αυτό που λέμε τύχη και που τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής, την εξέλιξη και τις καλύτερες συνθήκες γενικότερα–, δηλαδή να ανοίγεις φτερά αναζητώντας εκείνο που σου αξίζει ή που σου ταιριάζει ή που σε ευχαριστεί ή που σε γεμίζει… αλλά και για τη γλυκιά του αφήγηση, την ταξιδιάρικη απόχρωση και το αγαπησιάρικο ύφος.

Είναι κάποιες ιστορίες που, αν δεν τις ακούσεις από τους ίδιους τους ήρωες, νομίζεις ότι είναι αποκύημα φαντασίας, ίσως γιατί θεωρείς ότι είναι αδύνατο η ίδια η ζωή να μπερδεύει τόσο πολύ το κουβάρι για τους ανθρώπους. Αυτή η φράση, γραμμένη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της Μαρίας Βασιλειάδου, Τζιρασόλι: Ο δρόμο του ήλιου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έξη, ήδη υπόσχεται κάτι ξεχωριστό, μια απίθανη, απρόβλεπτη ίσως και μοναδική ιστόρηση… και δεν απογοητεύει γιατί έχει όλα αυτά τα στοιχεία.

Στην υπόθεση, η Λένα, μια νέα γυναίκα που αποφασίζει να αλλάξει τα πάντα στη ζωή της και να ακολουθήσει το ένστικτό της –ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα κι εξάλλου δεν υπάρχουν εγγυήσεις– τολμά μια νέα αρχή σε ένα κτήμα με ηλίανθους στην Τοσκάνη. Άραγε η απόφασή της να αλλάξει σελίδα είναι η σωστή; Θα έχει πρόοδο; Άραγε θα βρει τους ανθρώπους της εκεί, τα «πατήματά» της, την ευτυχία; Θα τα καταφέρει; Κι ο έρωτας; Θα μπορέσει να ερωτευθεί ξανά και με ποια κατάληξη;

Η κυρία Βασιλειάδου γράφει με παλμό, με ενσυναίσθηση για τους χαρακτήρες της και φορτίζει τα γεγονότα που ακολουθούν. Γρήγορα γεννιόνται όλα τα παραπάνω ερωτήματα, και κάποια άλλα που δεν μπορώ να θέσω σε αυτό το κείμενο, ενώ περιμένεις να ή αν θα απαντηθούν και πώς, απόδειξη ότι –σε πρώτη φάση– σε έχει «πιάσει» στον ιστό του.

Με δυο λόγια, έχουμε μια κεντρική ηρωίδα, την Λένα, που τη συναντάμε σε μια στιγμή-καμπή για τη ζωή της όπου θέλει να τα αλλάξει όλα. Μα όλα! Δεν ξέρω αν έχετε βρεθεί σε μια αντίστοιχη κατάσταση, αν το έχετε βιώσει αυτό το συναίσθημα, αλλά αν σας έτυχε θα ξέρετε πως ο άνθρωπος που φτάνει εκεί δεν θα κάνει πίσω για τίποτα! Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια παρά μόνο η επίτευξη του στόχου για μια στροφή 180 μοιρών που (θα) περιέχει έναν άλλον τόπο, άλλη κατοικία, άλλους ανθρώπους, άλλη δουλειά κ.ο.κ. Αυτή τη συνθήκη τώρα αναλογιστείτε την στο πλαίσιο τού να μη χωράς πουθενά, να βλέπεις τριγύρω σου πράγματα κι ανθρώπους που δεν σου ταιριάζουν, να μη σε ικανοποιεί και να μη σε ευχαριστεί τίποτα. Και σκεφτείτε αυτόν τον ίδιο άνθρωπο όταν, μετά από τις συμπληγάδες –γιατί θέλει δύναμη το εγχείρημα– πει φτάσαμε στο σπίτι μας και να νιώσει εκείνο το αίσθημα πληρότητας που πηγάζει από την ψυχική δύναμη να αλλάξει όχι τόσο τη ζωή της, αλλά τον ίδιο της τον εαυτό. Ένα μεγαλειώδες συναίσθημα που δείχνει απλό μα ελάχιστοι έχουν νιώσει (και να το εννοούν στο έπακρο) κι ακόμα λιγότεροι έχουν τολμήσει.

Να περιμένετε συναρπαστικές αποκαλύψεις όσο προχωρά η ανάγνωση που θα διατηρήσουν –ή και θα μεγαλώσουν– το ενδιαφέρον σας, γρήγορο ρυθμό, συναίσθημα, πάθος και όχι μόνο ερωτικό. Να περιμένετε χρώματα, αρώματα και γεύσεις Τοσκάνης και πολλούς ηλίανθους, φυσικά. Να περιμένετε μια ικανοποιητικότατη πλοκή, που θα σας προσφέρει ως το τέλος. Να περιμένετε να αγαπήσετε τούτη την ηρωίδα που έπρεπε να δει τα πράγματα από την οπτική της ψυχής και όχι του μυαλού της αλλά και τα υπόλοιπα πρόσωπα σε αυτήν την οικογένεια που είχε αρχίσει να φτιάχνεται όπως και τον γοητευτικό άντρα με το μυστήριο τριγύρω του. 

Και ξέρετε κάτι; Στο τέλος της ημέρας, υπάρχει ένα απόσταγμα που σου λέει πως, για παράδειγμα, όλοι οι άντρες μπορούν να είναι οι τέλειοι σύζυγοι, όλες οι γυναίκες οι ιδανικές μάνες, όλος ο κόσμος μπορεί να είναι γεμάτος χαρά, αγάπη, ομορφιά, ευγένεια, ευτυχία… αρκεί να έχεις βρει την προσωπική σου ισορροπία. Καθένας για τον εαυτό του. Κι αυτό αρκεί. Και κρατάει για πάντα. Και είναι τόσο γλυκό, υπέροχο και θεϊκό να το ξέρεις όπως είναι άλλο τόσο επίπονο για να το κατακτήσεις (μα αξίζει). 

Το μυθογράφημα είναι ιδανική συντροφιά για το καλοκαίρι, αποτελεί απολαυστικό ανάγνωσμα και σε γεμίζει με εικόνες και συναίσθημα ενώ δε θα σε επιβαρύνει ψυχικά.

Τζένη Κουκίδου 

https://www.koukidaki.gr/2022/07/tzirasoli638.html 

 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *